Кулінарія

Суп борщ гарячий. Кухня козаків

Його готують і їдять у всі часи року козачки. У кулінарній традиції козацтва він живе багато років. Мені рецепт передала моя бабуся – козачка

Гарячий борщ готується на пісному (овочевий або грибний), м’ясному або курячому бульйоні. Вибір бульйону залежить від погоди, настрою, наявності продуктів. В козацькій традиції, звичайно, ще від того, пісний день або скоромний. Релігійні традиції важливі для козаків

Саме м’ясо або гриби в супі не використовувалися і знаходили застосування в інших стравах – салати, закуски, або просто подавалися окремо

У зимовий період, коли свіжого солодкого перцю не було, використовували солоний перець, зберігався в погребі. У цьому випадку суп просто не солили)))

Я не знаю, як давно солодкий перець з’явився на півдні нашої країни, але на початку 20 століття вже точно був – моя бабуся готувала вже з ним

Нам зараз не потрібно думати, чи перець – в магазині він у будь-який час року в наявності. В рецепті буду говорити тільки про свіже перці

В якості наповнювача В свекольнике використовується квасоля. Щоб не морочитися з замочуванням і окремим відварюванням сухої квасолі – скористаємося вже готовою квасолею у власному соку. Вона є в продажі в будь-якому магазині

Складність рецепта 1 з 10

Час приготування 1,5 години. З них 15 хвилин Вашого часу

Суп Гарячий борщ

Потрібно

  • 1,5 літра бульйону – овочевий, м’ясний, курячий, грибний
  • 2 середніх буряків
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 солодких перцю
  • 1 чайна ложка соку лимона

В оригіналі, звичайно, був оцет – лимон був занадто доріг, щоб його суп використовувати. Але в наш час цілком можемо використовувати лимон

  • 1 помідор
  • 2 зубчики часнику
  • квасоля біла у власному соку 2 банки по 0,4 літра

Посуд та інвентар

  • Каструля для варіння
  • Доска і гострий ніж
  • Подрібнювач для овочів з ножем

Якщо його немає, то доведеться різати овочі дрібно ножем. Я як-то раз спробувала потерти на тертці – вийшло погано. . Тоді я зрозуміла чому бабуся шатківницею рубала буряк і моркву – тоді техніки для подрібнення ще в побуті не було. Нарізані, навіть дрібно, овочі ведуть себе інакше при варінні ніж натерті. Вони зберігають форму, що не дає супу перетворитися на кашу

Що робимо

Буряк чистимо і дрібно рубаємо. Я подрібнювачем це роблю – 2 хвилини і готово

У бульйон кімнатної температури кладемо буряк. Солимо, відразу додаємо сік лимона і ставимо варити. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і варимо приблизно 1 годину. Точний час залежить від буряка – якась звариться швидше. Перевіряємо – буряк повинна бути готовою на смак, але не розвалюватися

Моркву і цибулю подрібнюємо так само, як буряк

Перець очистити від плодоніжок і насіння і нарізаємо тонкими смужками довжиною приблизно 3 см

У бульйон з буряком кладемо цибулю і моркву. Варимо ще хвилин 10

Додаємо перець і квасолю разом з рідиною з банки

Після закипання варимо ще хвилин 5

Помідор з часником пробиваємо подрібнювачем

Кладемо заправку в суп і вимикаємо вогонь

Даємо настоятися під кришкою хвилин 5

Гарячий Борщ готовий

Подаємо із зеленню, сметаною або просто так – кому як більше подобається

Насичений і одночасно дуже легкий суп

Яскравий колір. Виражений смак овочів, відтіняється нейтральною квасолею. Легкий акцент помідорів і часнику дають овочів місце розкритися, не затьмарюючи їх

Відмінний варіант супу щодня в будь-який час року

Тарілка гарячого супу – заряд енергії без відчуття тяжкості. Те, що потрібно організму в середині дня!

Готуйте та смакуйте із задоволенням. Вміння насолоджуватися простою їжею в розумному обсязі – хороший навик для підтримки настрою протягом дня

Це я Вам кажу)

Інші рецепти перших страв читайте в розділі

Приємного апетиту

Нехай на вашій кухні панують яскраві кольори, запахи і смаки

Смак щастя складається з дрібниць