Суп борщ гарячий. Кухня козаків
Його готують і їдять у всі часи року козачки. У кулінарній традиції козацтва він живе багато років. Мені рецепт передала моя бабуся – козачка
Гарячий борщ готується на пісному (овочевий або грибний), м’ясному або курячому бульйоні. Вибір бульйону залежить від погоди, настрою, наявності продуктів. В козацькій традиції, звичайно, ще від того, пісний день або скоромний. Релігійні традиції важливі для козаків
Саме м’ясо або гриби в супі не використовувалися і знаходили застосування в інших стравах – салати, закуски, або просто подавалися окремо
У зимовий період, коли свіжого солодкого перцю не було, використовували солоний перець, зберігався в погребі. У цьому випадку суп просто не солили)))
Я не знаю, як давно солодкий перець з’явився на півдні нашої країни, але на початку 20 століття вже точно був – моя бабуся готувала вже з ним
Нам зараз не потрібно думати, чи перець – в магазині він у будь-який час року в наявності. В рецепті буду говорити тільки про свіже перці
В якості наповнювача В свекольнике використовується квасоля. Щоб не морочитися з замочуванням і окремим відварюванням сухої квасолі – скористаємося вже готовою квасолею у власному соку. Вона є в продажі в будь-якому магазині
Складність рецепта 1 з 10
Час приготування 1,5 години. З них 15 хвилин Вашого часу
Суп Гарячий борщ
Потрібно
- 1,5 літра бульйону – овочевий, м’ясний, курячий, грибний
- 2 середніх буряків
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 солодких перцю
- 1 чайна ложка соку лимона
В оригіналі, звичайно, був оцет – лимон був занадто доріг, щоб його суп використовувати. Але в наш час цілком можемо використовувати лимон
- 1 помідор
- 2 зубчики часнику
- квасоля біла у власному соку 2 банки по 0,4 літра
Посуд та інвентар
- Каструля для варіння
- Доска і гострий ніж
- Подрібнювач для овочів з ножем
Якщо його немає, то доведеться різати овочі дрібно ножем. Я як-то раз спробувала потерти на тертці – вийшло погано. . Тоді я зрозуміла чому бабуся шатківницею рубала буряк і моркву – тоді техніки для подрібнення ще в побуті не було. Нарізані, навіть дрібно, овочі ведуть себе інакше при варінні ніж натерті. Вони зберігають форму, що не дає супу перетворитися на кашу
Що робимо
Буряк чистимо і дрібно рубаємо. Я подрібнювачем це роблю – 2 хвилини і готово
У бульйон кімнатної температури кладемо буряк. Солимо, відразу додаємо сік лимона і ставимо варити. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і варимо приблизно 1 годину. Точний час залежить від буряка – якась звариться швидше. Перевіряємо – буряк повинна бути готовою на смак, але не розвалюватися
Моркву і цибулю подрібнюємо так само, як буряк
Перець очистити від плодоніжок і насіння і нарізаємо тонкими смужками довжиною приблизно 3 см
У бульйон з буряком кладемо цибулю і моркву. Варимо ще хвилин 10
Додаємо перець і квасолю разом з рідиною з банки
Після закипання варимо ще хвилин 5
Помідор з часником пробиваємо подрібнювачем
Кладемо заправку в суп і вимикаємо вогонь
Даємо настоятися під кришкою хвилин 5
Гарячий Борщ готовий
Подаємо із зеленню, сметаною або просто так – кому як більше подобається
Насичений і одночасно дуже легкий суп
Яскравий колір. Виражений смак овочів, відтіняється нейтральною квасолею. Легкий акцент помідорів і часнику дають овочів місце розкритися, не затьмарюючи їх
Відмінний варіант супу щодня в будь-який час року
Тарілка гарячого супу – заряд енергії без відчуття тяжкості. Те, що потрібно організму в середині дня!
Готуйте та смакуйте із задоволенням. Вміння насолоджуватися простою їжею в розумному обсязі – хороший навик для підтримки настрою протягом дня
Це я Вам кажу)
Інші рецепти перших страв читайте в розділі
Приємного апетиту
Нехай на вашій кухні панують яскраві кольори, запахи і смаки
Смак щастя складається з дрібниць