Кулінарія

Приготування олів’є з куркою

З олів’є пов’язано безліч легенд. Ще більше існує різновидів його приготування. Одна з них – олів’є з куркою. Щоб приготувати цю легку новорічну закуску, потрібні бюджетні та найдоступніші інгредієнти. Разом з тим, салат виходить ситним та смачним.

Для тих, хто не вміє прикрашати салати: кожному гостю розкласти салат олів’є з куркою по окремим креманках

Як приготувати олів’є з куркою в домашніх умовах: варіації та поради

Олів’є спочатку – страва високої кухні. Воно було дуже складним, де було безліч дорогих продуктів: рябчики, ракові шийки, оливки, каперси, свіжі огірки в будь-який час року. З часом салат спростився і в нього стали входити інгредієнти, які доступні навіть простому обивателеві.

Це картопля, морква, мариновані огірки, цибулю. Стало можливим приготувати його і в домашніх умовах. Хоча з приводу м’ясної складової досі не вщухають суперечки. Є різні думки, – з ковбасою, яловичиною або з куркою може бути класичний рецепт олів’є. Як приготувати традиційний салат? У кожній сім’ї свій відповідь на це питання, але є загальні принципи :

  • Є кілька різновидів олів’є, в залежності від виду основи, всі вони мають право на існування. Найпоширеніші: з ковбасою і яловичиною. Далі йдуть менш відомі: салат олів’є з куркою, рибою, індичкою, дичиною, з додаванням креветок і морепродуктів.
  • Картопля – неодмінний атрибут всіх різновидів олів’є за класичним рецептом з м’ясом або рибою, – неважливо. Для святкової закуски треба брати тільки щільні, неразварівающіеся сорту. Бульби варять у мундирі, вони повинні зберегти форму. Вага картоплі повинен дорівнювати або бути трохи більше ваги м’ясної основи.
  • Дуже важливо нарізати картоплю рівними, акуратними кубиками, що у випадку з крахмалистими сортами просто неможливо. Якщо різати картоплю на дрібні кубики незручно, так як шматочки прилипають до ножа, треба скористатися наступним радою. Слід періодично змащувати ніж рафінованим рослинним маслом.
  • Варена морква у багатьох не викликає апетиту, але додавати в салат все-таки треба. По-перше, вона дає радісний святковий колір, який впливає на наш апетит. Без неї салат виглядає нудним і сірим. По-друге, в ній багато вітаміну А і В-каротину, які зберігаються завдяки тому, що морква відварюється в мундирі. Досить з’їсти 100 г, щоб заповнити добову дозу цих корисних речовин. Її обсяг в салаті становить половину або третину ваги картоплі.
  • Ще одне питання, яке виникає у любителів і теоретиків олів’є: свіжий або маринований огірок слід брати. Достовірно відомо, що в 19 столітті Люсьєн Оліві додавав в свою страву свіжі огірки. Але яскравий пряний присмак надавали оливки і каперси. У сучасному салаті цю роль виконує маринований огірок.
  • Пропорції маринованих огірків беруть такі: їх кількість має бути таким же, як і кількість бульб картоплі. Але по вазі вони будуть відрізнятися, консервовані огірочки зазвичай невеликі за розміром і приблизно в 2 рази легше картоплі.
  • Консервований горошок для класичного рецепту олів’є з куркою треба брати перевірених виробників. Для салату він обов’язково повинен бути ніжним.
  • З приводу лука немає єдиної думки. Одні вважають, що лук повинен не просто бути присутнім і надавати гостроту страви. Його повинно бути досить, – не менше половини ваги картоплі. Інша думка: цибулю треба брати зелений, він ніжніший. Якщо його немає, то нарізану ріпчасту цибулю ошпаривается окропом. Після чого треба потримати його там не менше 10 хвилин.
  • З приводу петрушки, кропу, руколи для рецепту салату олів’є з куркою думки рідко розходяться. Свіжа зелень неодмінно повинна бути присутня в закусці. І чим більше, тим краще, особливо в зимовий час. Наприклад, в 7 г петрушки міститься добова доза вітаміну К, який бере участь у згортанні крові, багато (третина добової дози) вітаміну А і бета-каротину, багато вітаміну С. В кропі – велика кількість вітамінів, мікро – і макроелементів.
  • При відсутності петрушки і кропу, потрібну кількість зелені заповнюють зеленою цибулею. У сезон можна додати трохи руколи і листя салату.

Всі досвідчені кулінари радять заправляти салат не безпосередньо перед подачею на стіл, а хоча б за 20-30 хвилин до того. Так він зможе просочитися настоятися і показати свій справжній смак. І буде не пізно його поліпшити і додати відсутні продукти.

Простий рецепт олів’є з куркою містить ті ж інгредієнти, що і з м’ясом. Готувати його просто, особливо при наявності якісних інгредієнтів. Тим, хто стежить за своїм здоров’ям, можна запропонувати зробити домашній майонез з натуральним оцтом. Він буде набагато смачніше магазинного, а головне – корисно. Якщо ж ви зупинилися на магазинному варіанті, то треба вибирати «Провансаль» відомих брендів з класичним гармонійним смаком.

Компоненти

  • курка – половина тушки, приблизно 600 г;
  • картопля – 300 г;
  • морква – 200 г;
  • яйця – 3-4 штуки (залежно від розміру);
  • огірочки мариновані – 150 г;
  • консервований горошок – 1 банку;
  • ріпчаста цибуля – 130 г;
  • зелень – 1 пучок;
  • майонез «Провансаль»;
  • сіль.

Приготування

  • З 1 кг обпатраною курки виходить приблизно 600-700 г філе. Половину тушки вимити, покласти в холодну воду і варити з цибулею і морквою 40 хвилин.
  • Курку охолодити, зняти філе і нарізати дрібними шматочками.
  • Яйця відварити до готовності: в киплячій воді 10 хвилин. Охолодити, нарізати за допомогою спеціального пристосування або вручну.
  • Картоплю і моркву зварити в мундирі. Помістити в холодну воду, почистити.
  • Нарізати кубиками картоплю, моркву, яйця, мариновані огірки.
  • Цибулю дрібно покришити, залити окропом. Після повного охолодження злити воду і додати в салат.
  • Зелень порізати.
  • Всі інгредієнти змішати в глибокій мисці, додати майонез, за необхідності посолити.

Готовий салат можна прикрасити приблизно так

Класичний рецепт олів’є з куркою і ковбасою: покроковий рецепт

Для того, щоб приготувати салат олів’є з куркою за класичним рецептом краще всього використовувати не філе, а цілу курку. З вареної курки зняти м’ясо нескладно, причому відразу 3 переваги:

  • невелика вигода в грошах;
  • смак краще, ніж у філе;
  • залишиться насичений бульйон, який можна використовувати для приготування інших страв.

З 1500 г курки (це тушка середнього розміру) вийде від 900 до 1050 г чистого м’яса. Таке філе, отримане з різних частин курки набагато смачніше, корисніше і соковитіше, ніж те, що продається в магазині. Але при відсутності часу можна використовувати і готове.

З 1 кг курки виходить не менше 600 г філе (за умови використання цілої тушки)

Компоненти

  • половина курячої тушки – 600-700 г;
  • ковбаса «Докторська» – 300 г;
  • картопля – 5 штук;
  • яйця – 3 штуки;
  • огірки мариновані – 5-7 штук;
  • морква – 2 штуки;
  • консервований горошок – 1,5 банки;
  • ріпчаста цибуля – 3 невеликі цибулини;
  • зелень – 1,5 пучка;
  • майонез;
  • сіль.

Приготування

  • Відварити курку до готовності (щоб м’ясо легко відокремлювалося від кісток. Охолодити, дрібно нарізати.
  • Ковбасу дрібно нарізати кубиками.
  • Картоплю і моркву відварити в шкірці.
  • З горошку злити рідину.
  • Ріпчасту цибулю дрібно нарізати, залити окропом. Як тільки остигне, можна злити воду і використовувати в салаті. Ця процедура потрібна для того, щоб зменшити гіркоту цибулі. Хто любить гостре, можна використовувати його в сирому вигляді.
  • Яйця відварити.
  • Зелень дрібно нарізати.
  • Інші овочі нарізати кубиками.
  • Все змішати, додати майонез, посолити.

Олів’є з куркою і рибою: покроковий рецепт

Прикрасити оліві можна за допомогою черрі, перепелиного яйця і гілочки петрушки

Спробуйте цей варіант закуски, вона обов’язково сподобається. Головне: вибрати якісну рибу і ретельно очистити її від кісток. Найкраще тут підійдуть представники сімейства тріскових: тріска, минтай, пікша, навага. Риба практично не відчувається на смак, але в цілому салат виходить щільніше суші і смачніше.

Компоненти

  • курка (філе) – 250 г;
  • минтай (філе) – 250 г;
  • картопля – 4 штуки;
  • морква – 1 штука;
  • мариновані огірки – 3-4 штуки;
  • консервований горошок – 1 банку;
  • яйця – 3 штуки;
  • цибуля ріпчаста – 1-2 штуки;
  • майонез, сіль.

Приготування

  • Відварити на пару філе минтая і філе курки, охолодити.
  • Зварити картоплю і моркву в мундирі.
  • Відварити яйця.
  • Ріпчасту цибулю дрібно порізати.
  • Горошок відкинути на сито, щоб стекла зайва рідина.
  • Всі продукти нарізати дрібними кубиками, трохи більше горошини.
  • Змішати все, заправити майонезом, при необхідності посолити.