Окрошка на квасі особливим способом
Такий спосіб приготування окрошки на квасі спробувала давно і стала готувати тільки так. Роблю її з різною ковбасою, м’ясом, грибами, рибою або тільки овочами, і вся вона виходить незрівнянною на смак. А чудовий смак їй дає заправка, яка готується за кілька хвилин перед нарізкою основних продуктів.
Порції близько 3 літрів
Час приготування 30 хвилин
Інгредієнти
- 1,5 літра квас
- 300 г шинка
- 200 г яловичина (варена)
- 2 шт. огірки (середні)
- 5 шт. курячі яйця (варені)
- 250 г сметана
- 2 пучка зеленого лука
- 1 пучок кріп
- 2 ч. л. гірчиця (гостра)
- по смаку сіль
Інструкції
1. Для приготування можна брати будь-яке м’ясо, попередньо його відварюємо і остуджуємо. Яйця варимо, остуджуємо і очищаємо. У миску викладаємо дрібно нарізаний зелений лук і кріп.
2. Цибулю з кропом посипаємо сіллю, мнемо товкачиком до виділення соку. З’являється чудовий аромат. Додаємо жовтки і гірчицю. Якщо гірчиця не дуже гостра, то можна додати більше.
3. Все добре перетираємо виделкою.
4. Вливаємо 500 мл квасу, добре перемішуємо і заправка для окрошки готова. У неї прекрасний смак. За рахунок неї готову окрошку можна відразу подавати на стіл і не наполягати. Заправку відправляємо в холодильник.
5. У велику миску або каструлю (обсяг близько 3 літрів) відправляємо дрібно нарізані білки і свіжі огірки. Якщо є можливість, то додаю ще невелика кількість солоних (не мариновані) огірків. Вони надають незрівнянний смак.
6. М’ясо і шинку нарізаємо дрібними кубиками й викладаємо в миску. Шинку можна замінити на варену ковбасу або варено-копчені вироби (корейка, окіст).
7. Виливаємо в миску підготовлену заправку, додаємо сметану і добре перемішуємо.
8. Виливаємо в миску залишки квасу, за смаком солимо, перемішуємо і окрошка м’ясна готова. За бажанням можна додати варену картоплю, але я його завжди подаю окремо.
9. Готову окрошку розливаємо по тарілках, подаємо з гарячим вареною картоплею і свіжим хрустким хлібом. За рахунок заправки окрошка виходить злегка гострою і неймовірно смачною. Приємного апетиту!